Napsali o nás …

Zjevení v Holešově, 14.března 2015
http://www.holesov.cz/aktuality/1183-zjeveni-v-holesove-14-brezna-2015

Nemáme se v Holešově za co stydět. Zdejší kulturní život je opravdu mimořádně bohatý, přímo nabitý až nepřebernou, košatou nabídkou všech možných akcí, zejména pak koncertů.
Je otázkou, zda nám tady poněkud nechybí rozmanitost – všechny ty koncerty, festivaly, setkání a všelijaké další kumštování občas trošku recyklují samy sebe, setkáváme se se stále stejnými jmény, hudebními styly, s klasickým koncertním pojetím, kdy před obecenstvo nastoupí tu amatéři, to profesionálové a zahrají, zazpívají či zatančí většinou velmi umně své čísla, obecenstvo zatleská a jde se domů, po holešovsku dom.
Veškerá tato skutečnost ale byla přímo rozmetána v sobotu 14. března. To, co zažilo těch necelých padesát návštěvníků pašijového koncertu Ecce homo v holešovském děkanském chrámu Nanebevzetí Panny Marie, to bylo opravdu skoro zjevení, v každém případě mimořádně silná, ojedinělá a nová kulturní, hudební, vizuální a v neposlední řadě duchovní zkušenost, která přímo zatřásla všemi, kteří měli to štěstí a odvahu překonat mimořádně nepříjemné, až hnusné počasí, vydržet lezavou zimu, dostávající se bez ohledu na kvalitu oblečení až ke zkřehlým kostem a na koncert, bohužel málo a hlavně krátce propagovaný dorazili.

Ten kdo přišel uviděl zhruba čtyřicetičlennou skupinu mladých lidí – amatérů, jejichž jádro tvoří schola z nedalekých Pozlovic, kteří se svými přáteli ze širokého okolí připravili projekt Festivus. Jedná se o vokálně-instrumentální provedení pašijového oratoria moderního skladatele Pavla Hladkého, ale ve zcela neobvyklém a přitom skvělém nastudování. Především jeden ze členů tohoto projektu, Jiří Mikulec, oratorium doplnil o instrumentální mezihry. Využil jak klasického obsazení – houslí, violoncella a příčné flétny, tak i rockovou sekci složenou z elektrické kytary, kláves, baskytary a bicích. Tím z relativně strohé skladby vytvořil nádhernou koncertní lahůdku se sladkými, jímavými i rockově drsnými pasážemi. Techničtí spolupracovníci projektu celý prostor skvěle nazvučili. Tím odstranili velkou nevýhodu našeho děkanského kostela – špatnou akustiku – a vytvořili velmi příjemný, často až podmanivý zvuk celé skladby. Důmyslné osvětlení bodovými a barevnými reflektory v duchu vizuálního doprovodu (využívající také křišťálových ozdob obrovského historického kostelního lustru, které rozkládaly silné bílé světlo reflektoru na miliony třpytících se záblesků) podmalovávalo nejen hudební a pěvecké, ale i herecké výkony zpěváků. Velké obrazovky komentovaly jednotlivé části skladby, což také přispělo k orientaci posluchače a zároveň diváka. A nakonec – skvělé, nadšené pěvecké výkony dvacítky mladičkých zpěváků, přelévající se z klasického oratorního, operního zpěvu do rockových poloh, především barvou použitého materiálu lehce naznačené kostýmy hlavních představitelů (Ježíš, Marie Magdalena, Jidáš, Satan v překvapivém, ale velmi sugestivním podání dívky, Petr, Herodes a spousta dalších), střídmá choreografie sólistů, kteří se pohybovali po chrámovém prostoru v souladu se svými party – to vše, ve vzájemném souladu, dialogu či naopak hádce a rozporu, bylo přímo zázračné. Srozumitelná hudba spojená s jednoduchými texty, vycházejícími z Nového Zákona oslovila každého – věřícího i ateistu, starce i dítě a to tak, že celý koncert nikdo ani pořádně nedýchal.
Prostě řečeno – takto silný zážitek Holešováci v hudební oblasti už dlouho, dlouho nezažili. Možná že všichni členové projektu Festivus neodvedli úplně profesionální výkony. Ale jejich nadšení, důmyslné provázání a vygradování všech částí tohoto projektu nejen že zahladilo všechny případné nedostatky, ale povýšilo dojem z koncertu na opravdový niterný zážitek.
Je obrovská škoda, že oratorium slyšelo tak málo posluchačů. Stálo by za to zvážit opakování koncertu a jeho umístění do nějakého teplejšího místa – třeba na zámek. Ale určitě si nenechte ujít organizátory projektu připravovaný vánoční koncert, jen doufejme, že se z Pozlovic do Holešova znovu vypraví. Ale máme v našem městě jednu velkou výhodu – jedna z hlavních organizátorek projektu Festivus je Veronika Vavrysová, pracovnice Městského úřadu v Holešově, tedy jistě, doufejme, propagátorka účinkování v našem městě. Protože opravdu – stojí to za to, tak intenzivní umělecký a kulturní prožitek nezažijete při deseti běžných koncertech, kde interpreti odvedou svou naučenou machu. Opravdu, v Holešově bylo v sobotu 14.března zjevení!